پاورپوینت بررسی اهمیت ونقش پارک ها در زندگی شهروندان (بانمونه موردی پارک های محلی مینا و نیلوفر
بخشی از مطلب
افزایش روزافزون جمعیت و پیچیدگی مسائل شهری، کمبود منابع مالی و انسانی مناسب، گاه باعث می¬شود که شهرسازان فراموش کنند یا نتوانند این مقصود را به انجام برسانند که شهروندان در این هیاهوی زندگی، آلودگی، خستگی و این روزمرگی، نیاز به آرامش و مکث دارند. نیازی که گاهی در خانه و گاه در شهر به جستجوی آن می-پردازند.
انسانها در هر سن و شرایطی که باشند به آرامش، تفریح، سکون، تحرک، ارتباط بی دغدغه با دیگران و فضای سبز نیازمندند.
بدون تردید ایجاد فضای سبز از دیرباز به لحاظ وابستگی خاص انسان به طبیعت مورد علاقه انسان بوده است. بنابر اسناد علمی و تاریخی مبدا زمین ارایی و طراحی منظر به ایرانیان نسبت داده شده است. سابقه ایجاد باغ در ایران باستان به حدود 5/4 قرن قیل از میلاد مسیح بر می گردد. احداث چهارباغ های معروف ایران که در زمان ساسانیان متداول گردید در واقع نوع تکامل یافته پردیس بود. به طور کلی فضای سبز به سه دسته فضای سبز عمومی، نیمه عمومی و خصوصی قابل تقسیم است که نوع مورد بررسی فضای سبز عمومی یا همان پارک ها از نوع محلی می باشد.
در این مقاله سعی شده باتوجه به فضای سبز موجود در مشهد، با بررسی دو نمونه موردی از پارک های محلی راهبردهایی برای بهبود وضع موجود و پاسخگویی هر چه بهتر به نیاز شهروندان ارائه شود.
1- فصل اول: عملیات تحقیق
1-1 بیان مساله
اکنون عصر جدیدی در طراحی فضای سبز پا به عرصه¬ی وجود نهاده است. این پدیده انعکاسی از شناخت زمان و فضا بر زمین است و می¬تواند در ابعاد و اندازه¬های مختلفی منعکس شود. پارک¬ها از انواع آن در بعد کوچکتر هستند که در موقع فراغت شهروندان مورد استفاده قرار می گیرد.
اوقات فراغت را می¬توان زمانی دانست که فرد در آن به فعالیت¬ها و اشتغالاتی می¬پردازد که به میل خود و به منظور استراحت، تفریح، سرگرمی، افزایش معلومات و یا توسعه¬ی مهارت¬ها از آن استفاده می¬کند. امروزه اوقات فراغت به این علت که جای مشخصی در اوقات شهروندان پیدا کرده است، دارای اهمیت زیادی است. حال این سوالات مطرح می¬شود که:
1- تاثیرات خاص پارک بر شهروندان چیست؟
2- آیا پارک های محلی در عمل و واقعیت با عملکرد تعریف شده خودشان مطابقت دارند؟
3- مخاطبان این فضاها چه کسانی هستند و چه ارتباطی بین این فضاها و مخاطبان برقرار می¬شود؟
4- کدام دسته از فعالیت¬های فراغتی در پارک¬ها انجام می¬شود؟
1-2- اهمیت و کاربرد مساله
پارک ها وفضای سبز و اهمیت آنها در عصر حاضر:
مسوولین به این امر واقف می باشند که علاوه بر موضوع معماری، مسئله ایجاد فضاهای عمومی نیز یکی از مشکلات شهرسازی مدرن محسوب می¬شود. اینکه با پیشرفتهای حاصله در زمینه مسکن اقدام مشابهی برای ارتقای فضاهای عمومی از جمله پارک ها انجام نگرفته موضوع تاسف آوری است.
امروزه جامعه شناسان، روانشناسان و پزشکان بر این باورند که فضاهای سبز علاوه بر تامین بهداشت جو و محیطهای مسکونی، نقشی مثبت در سلامتی شهروندان بر عهده دارند و این یعنی تاکید بر تاثیر این فضاها بر اصلاح منظره شهری و نیز لزوم آنها برای تعادل جسمی و روحی اقشار گوناگون مردم. (ترنر، 1376؛ ص82)
از موارد کاربرد فضای سبز می توان به حفظ تعادل زیستی محیط های شهری و عملکرد های اجتماعی- روانی آن اشاره کرد.
از مجموعه اثرات فضای سبز می توان به ذکر موارد زیر پرداخت:
الودگی صدا – تولید اکسیژن و جذب دی اکسید کربن – کنترل تشعشعات و بازتاب نور – کنترل ترافیک – زیبایی افرینی – معماری شهرها – تاثیرات اقلیمی - کنترل باد – تفرج گاه – کاهش الودگی هوا – کنترل بصری فضا
1-3- اهداف تحقیق
می¬توان اهداف را در دو سطح کلان و جزئی بیان کرد.
هدف کلان در این پژوهش بهبود کیفی فضای پارک¬ها با تاکید بر پارک های محلی بوده است و اهداف جزئی عبارتند از تدوین مبانی (راهبردها) در خصوص پاسخگویی پارک های محله ای به نیازهای ساکنین محله .
برای نیل به این اهداف نخست فضاهای سبز شهری، بررسی شده و بعد یافته¬ها در فضاهای سبز محلی امروزی جستجو شده تا مشخص شود آیا فرضیاتی که ذکر شد، در عمل، در عملکرد این فضاها مشاهده می¬شود یا خیر.
1-4- فرضیات تحقیق
پارک¬ها یکی از مهمترین فضاهای موجود در شهرها می¬باشند که باعث زیبایی شهر و تغییر آب و هوا در مناطق اطراف خود می¬شوند. در شهرهای ایران، شاهد دو نمونه از پارک¬ها می¬باشیم که یکی پارک¬های بزرگ که قدمت بیشتری نسبت به پارک¬های کوچک دارند و دیگری پارک¬های محلی و بسیار کوچک که اغلب در دهه¬های اخیر ساخته شده¬اند. به نظر می¬رسد پارک¬هایی که در این تحقیق به عنوان نمونه¬ی موردی مورد بررسی قرار گرفته¬اند، از نوع دوم باشند.
حال با توجه به سوالات مطرح شده در بیان مساله فرضیاتی ارائه می¬شود:
سوال اول: مخاطبان پارک¬ها چه کسانی هستند و چه ارتباطی بین این فضاها و مخاطبان برقرار می¬شود؟
از آنجاییکه این پارک¬ها از نوع دوم پارک های مذکور هستند و به صورت کوچک و درونگرا و دور از دسترسی های اصلی ساخته می شوند کارکردی محلی دارند و به احتمال زیاد مخاطبان ان ها ساکنین همان محل هستند.
این احتمال هم وجود دارد که به دلیل اینکه این پارک¬ها در محدوده¬ی بلوار سجاد هستند و این محدوده همیشه یکی از مناطق جاذب سفر برای شهروندان بوده است، مخاطبانی خارج از محدوده را نیز جذب خود کرده باشد. البته این احتمال در مقابل فرضیه ذکر شده قدرت چندانی ندارد.
سوال دوم: چه فعالیت¬هایی در پارک¬ها انجام می¬شود؟
در فرضیه¬ای که برای سوال دوم مطرح می¬شود می¬توان گفت با توجه به فرضیه¬ی سوال اول و اینکه احتمالا مخاطبین اصلی این پارک¬ها اهالی محل هستند، فعالیت غالب در این پارک¬ها بازی کودکان، استراحت سالمندان و مکانی برای گذران اوقات فراغت جوانان می¬باشد.
1-5- روش تحقیق
موضوع مورد مطالعه، ارتباط عملکردی فضای سبز (پارک محلی) با بافت محله است که پارک¬های مینا و نیلوفر به عنوان نمونه¬ی موردی (case study) انتخاب شده¬اند. از آنجاییکه برای شناخت و احاطه ی بیشتر بر موضوع، موضوع در وضع موجود نیز بررسی شده است؛ تحقیق، اسنادی و توصیفی با مرور منابع و متون است.
1-6 – ابزار وتکنیک های تحقیق
برای انجام این تحقیق از ابزارها و شیوه¬های مختلف براساس هدف و نوع تحقیق استفاده شده است. پس از انجام مشاهدات ساده از نمونه¬های موردی و مشخص شدن سوالات تحقیق و بیان فرضیاتی برای پاسخ به آن سوال¬ها، سعی شده است که با استفاده از ابزارهای مختلف فرضیات در مرحله¬ی آزمودن قرار داده شوند.
برای این کار نخست به مرور منابع و متون موجود در ارتباط با موضوع مورد تحقیق پرداخته شده است و ادبیات نظری تحقیق اینگونه گردآوری شده است.
مشاهدات کنترل شده و منظمی در حین این مرحله و بعد از آن برای کسب اطلاعات هدفمند، انجام شده است. در این مشاهدات و پرسه¬زنی¬ها در بافت، سعی شده است که فضای پارک¬ها، تجهیزات و امکانات آنها و همچنین مخاطبان (users) و رفتار آنها بررسی شود.
پس از کسب اطلاعات از و...